October 21, 2012

Asam Pedas Ayam

 Asam pedas ada banyak jenis, banyak rasa, banyak gaya cara dan resepi memasaknya, terpulang ikut resepi dan tekak masing2.
Untuk ayam atau ikan lain pulak cara nak memasaknya kan.
Kali ni, umi try resepi baru dari blog Arah, ummi ceduk dan olah resepinya.  Ummi suka cara masak yang ni jugak, lain sikit dari yang lain.
Awasnya asam pedas ni, jgn terlalu cair ataupun pekat.
Susah jugak ummi dulu nak dapatkan rentak asam pedas ni setiap kali buat rasa dia pun bertukar2, tapi kali ni insyaallah ummi akan stick untuk style ayam..

Untuk asam pedas ikan, lain kali kita tukar resepi pulak yer..


                                        Fuhh memang sedap, pecaya tak..hehe


  Jom Makan


     Bahan-bahan:

  • Potongan ayam ikut suka banyak dan besar mana,
  • (Untuk ayam ni, ummi suka goreng dulu tapi jgn garing, lumurkan dgn serbuk kunyit dan garam, goreng agak2 masak je)
  • Lada kering yang dikisar/ boh (kuantiti ikut suka dan tekak, jgn terlalu cair mahupun pekat sgt, bergantung pada banyak lada juga)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 2-3 ulas bawang putih
  • * lebih kurang 1cm halia
  • * lebih kurang 1 cm kunyit
  • * 1sk lada hitam
  • * sedikit belacan /ikan bilis
  • 2 kpg asam keping / asam gelugor
  • 2 btg serai dititik 
  • 2-3 helai daun limau purut disiat2 
  • daun kesum
  • bendi 
  • garam secukup rasa...
  • sedikit gula


  • Cara-Cara

  • Blend semua bahan bertanda * ... Tumis bahan blend hingga naik bau...
  • Masukkan lada boh, masak agak lama hingga terbit minyak
  • Masukkan air dan asam keping. masak hingga mendidih.
  • Masukkan sekali daun limau purut, serai n daun kesum.
  • Bila kuah dah mendidih masukkan ayam yang dah goreng tadi.
  • Bila ayam hampir masak betul masukkan bendi, garam n perasa...
  • Boleh hidang panas2, memang sedap.

0 comments:

Post a Comment