October 13, 2012

Daging Bali & Sayur Campur

Hari ni Abi Overtime.
Sabtu kantin kat ofis Abi tutup.Maka semalam Abi notis awal nak bawak bekal.Abi suggest nasik goreng.Malam tadi dah buat nasik goreng, so tak best lah recycle menu malam tadi.
Jam 4 pagi umi bangun dah, plan nak masak daging bali ni. first time makan masa Mak Long masak dulu.
Skang ni dah boleh masak sendiri. Makan dgn nasi putih panas2 memang sedap.Lawankan je dengan sayur campur.Simple dan sedap!
Abi pun suka.Kan bi?


Jom makan!

Sayur campur

Daging Bali




Sayur Campur

Bahan-Bahan
-Minyak
-Bawang merah 3 biji dihiris
-Bawang putih  2 biji diketuk
-Secubit bilis@ udang kering
-Garam 
-Sayuran
-Sedikit air
(Lobak,Kailan,Kubis, di hiris ikut suka.)

Method:
Tumis bawang merah,putih dan bilis sampai naik bau.
Masukkan lobak,dan sikit air supaya lobak cepat lembut.
Masukkan sayur2 lain.
Tabur sikit garam secukup rasa.

Daging Bali


sumber : K.Nor@SecubitGaram setelah di olah.Terima kasih kak Nor!



-Daging segar (potong nipis, cuci bersih) agak2 4 org makan / Ummi rebus dulu dalam slow cooker dalam 5 jam bagi lembut
-Santan
-5 helai daun limau purut
 -2 sdb kicap pekat/manis
-5 biji buah keras *
-8 biji cili merah *
-3 ulas bawang putih *
-1 inci halia *
-1 sdt kunyit serbuk 
Minyak untuk menumis 
-Tomato dipotong 4 dan
 -bawang besar potong bulat.
-Garam/gula secukup rasa

Method:
Kisar bahan yang bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan serbuk kunyit  hingga naik minyak dan garing sedikit.
Masukkan daging, santan  dan daun limau purut, kacau sebati dan biar hingga kuah agak pekat. Masukkan garam, kicap pekat dan kicap manis secukup rasa, gaul sebati.Masukkan tomato dan bawang besar yg dipotong bulat. Kacau lagi dan angkat untuk hidangan.


0 comments:

Post a Comment