October 11, 2012

Kek Pisang Harum & Moist!

Kek pertama yang ummi belajar buat sendiri ialah,kek pisaang....hahaha sila gelak!

Kredit untuk Atam awak yang ajar ummi buat.
Kalau kat Malaysia pandang sebelah mata je kat kek pisang ni.Nak buat langsung la tak terhingin kan.Isyk isyk kesian pisang...
First rasa kat rumah Mama Juliza masa dia ajak makan2 raya haritu, ummi agak kagum sebab rasa macam kek pisang Samudera yang selalu ummi beli kat Pudu masa zaman muda mudi dulu hehe..terus tanya,boleh ek buat sendiri jadik mcm ni? Cerdik!

Ok, ummi tak reti berhias2 macam blog masakan orang lain. Pinggan pun standard la putih plain je yg dibekalkan oleh Chatrium hehe..kat sini tak ada lagi koleksi pinggan mangkuk ala Mat Gebu.Tunggulah moga ada rezeki lebih nanti ummi tepek gambo molek2 k?

Berbalik cerita kek pisang ni.
Memang sedap.Ummi agak kagum dengan diri sendiri.Astaghfirullah.Sebelum ni dah brapa kali gak buat, ada yang tak naik, ada yang lembap, ada yang kaler tak brown, ada yang tak manis, but yang ni...it just perfect!!! Alhamdulillah..

Kakak, awak tau tak-awak suka kek pisang tau!bila ummi bgtau, kakak ummi buat kek pisang ntuk kakak tau, nanti mesti kakak buat muka glowing pastu tanya mana, then kakak peluk ummi cakap, terima kasih ummi sebab buat kan kakak kek pisang' hehehe ummi tau dah dialog awak tu kalo jumpa makanan yg awak suka..

Ok, jom layan gambo.
Resepi ummi upload lambat sikit k. Ni sibuk nak mandi nak solat then ambik kakak sekolah.

(Tadi dok bertelaku, bilalah ummi nak masak yg bombastik mcm Arah dalam blog dia tu kan.kagum sangat.ni dah masuk 2 bulan, resepi tak berkembang lagi ni haih tak boleh jadik!malam ni kena stadi resepi!!!!)


Setelah dipotong
Just nice, tak melekat,tak lembik,tak keras.
Buat 2 adunan bagi kat jiran2 sama merasa...



Kredit kat Abi yang tolong pukul telur dan tepung sblm main ping pong malam tadi.
One thing for sure, mixer tu memainkan peranan sgt nak bagi telur naik betul so that kek jadi gebu dan lembut, sebelum ni pukul pakai senduk je..
Berbaloi beli!

0 comments:

Post a Comment