October 15, 2012

Nasi Goreng Ladna


Makan panas2 mmg daaap..

Ummi dah pening sekarang, setiap hari mmg akan bukak blog dan buku masakan, carik idea nak masak apa..
Inilah masanya nak cuba resepi2 baru kan, bila lagi.
Dulu kat melesia, boleh kata pejam mata je senang nak carik bahan masakan halal tak pulak rajin nak memasak..
Kat sini bila susah nak dapat yang halal, time tu lah idea masak membuak2 haisyhh..

ok, jom tengok resepi nasik goreng ladna yang ummi dah olah dari resepi asal.


Bahan:  Nasi Goreng 
Nasi putih
3 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
Secubit bilis@udang kering*
2 sudu besar minyak
Garam secukup rasa
1 sudu besar kicap

Bahan bertanda* dihiris atau ditumbuk

Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 bertanda*.Bila sudah naik bau,masukkan kicap, bila kicap dah berbuih masukkah nasi dan kacau goreng hingga rata. Ketepikan.

Bahan: Ladna
Udang
Sotong
Isi ayam/daging ~ dipotong kecil
Sayuran dipotong ikut suka
(kailan,lobak, putik jagung,tomato,brokoli,bunga kobis)
cili merah ~ dipotong serong
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit serbuk/kuib pati ayam- kalau ada
2 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang putih ~ diketuk/cincang
garam dan gula secukup rasa
tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
air secukupnya

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan isi ayam, goreng sekejap dan masukkan udang /sotong. Masukkan air. Bila kuah dah mendidih, masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, serbuk/kuib pati ayam, sayur2 juga gula dan garam secukup rasa. Masak lagi hingga mendidih baru la dimasukkan bancuhan tepung jagung. Kuah jgn terlalu pekat, nanti muak. Hidangkan bersama nasi yg dah digoreng dgn kicap td.
resipi : 
K.Nor@SecubitGaram / Thanks kak Nor

1 comments:

diana hussin said...

sedapnye...

Post a Comment