haaa..hari ni umi rileks je rasa.kain dah lipat.kat mesin tgh pusing lagi..bab sidai mana larat baru boleh, kalo ampaian tinggi bahagian abi tolong sidai
adik tido..kakak sekolah.rumah dah kemas, so nak buat apa lagi.
Ummi pun teringat stok keropok yg ada, goreng la kan sbb dah tade keje.
keje tu ada, baju abi n kakak banyak lg tak bergosok tp mood tu yilek..nak buat yg ringan2 je hehe..
kropok mony ni kat msia dulu dah glamer tp umi tak pernah teringin nak beli.
sampai sini mama ida goreng waduh kok sedap.so sejak tu umi kirim dia dan ateh bawak ke mari.
pada ummi hak jenis yg bulat ni lg sedap dari yg jenis bintang ni, tak serap minyak.
mee siput tu dah lama simpan tapi tak bergoreng2. tunggu ada sambal tumis la baru sedap makan cicah sambal dgn air kopi o.fuhhh sedap woo..
ok jom snap2 picture apa ummi buat bila bosan hihi
February 27, 2013
February 26, 2013
Nasi Ayam
Dah lama tak buat nasi ayam ni. Hampir terlupa skill.
Alhamdulillah, masih sodap lagi hihi...sape lg nk puji ye dak.
Resepinya ;
Sebelum masak baca bismillah, masak Dengan kasih sayang dan sepenuh hati,
insyaAllah sedap sgt nnti.
Mula2 rebus bahagian ayam yg bertulang untuk dptkan stok ayam/ air rebusan ayam.
ikut la banyak mana ayamnya.air biar lebih untuk buat sup sekali nnti.
Rebus bersama halia dan bawang putih yg diketuk.
Untuk ayam goreng:
potong ayam ikut saiz yang disukai.
-bawang putih.
-halia
-kunyit hidup
-sos tiram
-Garam secukup rasa.
(banyak mana bergantung kepada banyak mana ayam)
tumbuk kesemuanya, atau blender..
lumurkan pada kesemua potongan ayam.Masukkan sos tiram bersama.
Perapkan ayam paling kurang sejam.lebih lama lebih baik supaya rasa rempah dan tiram sebati.
Untuk nasi:
-Beras, ummi suka gunakan beras siam/ beras wangi
-Air rebusan Ayam
hirisan bawang merah, putih, halia, bunga lawang dan kayu manis di tumis bersama 2sudu besar minyak. biarkan sehingga naik harum baunya,
Beras yang telah di basuh di dalam rice cooker td dimasukkan air rebusan ayam mengikut sukatan biasa. Jika beras biasa air hendaklah dilebihkan sukatannya.
Apabila tumisan telah naik bau, masukkan kesemuanya bersama minyak tumisan tadi dalam rice cooker dan masakkan dia.
Sekali kala gaulkan sebati nasi supaya masak dan harum rata
Untuk sos.
-6 lada besar buang biji
-3bawang putih
blend keduanya.
Masukkan dalam periuk masak api sederhana.
Anggaran cili telah masak dan menggelegak, masukkan sos cili dalam 3 sudu.
garam dan gula secukup rasa.
rasakan masam manisnya, bila telah gelegak, matikan api.
Untuk sup:
-bawang merah
-bawang putih
-bunga lawang
-kayu manis
-lobak
-cendawan
garam secukup rasa
tumiskan bawang2, kayu manis dan bunga lawang, setelah naik bau masukkan stok rebusan ayam tadi bersama tulang2 ayam.masukkan apa jua jenis sayuran ikut suka. Perasakan dengan garam.
Untuk ulaman;
-salad
-tomato
-timun
selamat masak dan makan.;))
Alhamdulillah, masih sodap lagi hihi...sape lg nk puji ye dak.
Resepinya ;
Sebelum masak baca bismillah, masak Dengan kasih sayang dan sepenuh hati,
insyaAllah sedap sgt nnti.
Mula2 rebus bahagian ayam yg bertulang untuk dptkan stok ayam/ air rebusan ayam.
ikut la banyak mana ayamnya.air biar lebih untuk buat sup sekali nnti.
Rebus bersama halia dan bawang putih yg diketuk.
Untuk ayam goreng:
potong ayam ikut saiz yang disukai.
-bawang putih.
-halia
-kunyit hidup
-sos tiram
-Garam secukup rasa.
(banyak mana bergantung kepada banyak mana ayam)
tumbuk kesemuanya, atau blender..
lumurkan pada kesemua potongan ayam.Masukkan sos tiram bersama.
Perapkan ayam paling kurang sejam.lebih lama lebih baik supaya rasa rempah dan tiram sebati.
Untuk nasi:
-Beras, ummi suka gunakan beras siam/ beras wangi
-Air rebusan Ayam
hirisan bawang merah, putih, halia, bunga lawang dan kayu manis di tumis bersama 2sudu besar minyak. biarkan sehingga naik harum baunya,
Beras yang telah di basuh di dalam rice cooker td dimasukkan air rebusan ayam mengikut sukatan biasa. Jika beras biasa air hendaklah dilebihkan sukatannya.
Apabila tumisan telah naik bau, masukkan kesemuanya bersama minyak tumisan tadi dalam rice cooker dan masakkan dia.
Sekali kala gaulkan sebati nasi supaya masak dan harum rata
Untuk sos.
-6 lada besar buang biji
-3bawang putih
blend keduanya.
Masukkan dalam periuk masak api sederhana.
Anggaran cili telah masak dan menggelegak, masukkan sos cili dalam 3 sudu.
garam dan gula secukup rasa.
rasakan masam manisnya, bila telah gelegak, matikan api.
Untuk sup:
-bawang merah
-bawang putih
-bunga lawang
-kayu manis
-lobak
-cendawan
garam secukup rasa
tumiskan bawang2, kayu manis dan bunga lawang, setelah naik bau masukkan stok rebusan ayam tadi bersama tulang2 ayam.masukkan apa jua jenis sayuran ikut suka. Perasakan dengan garam.
Untuk ulaman;
-salad
-tomato
-timun
selamat masak dan makan.;))
February 25, 2013
February 19, 2013
Elbow Pasta dengan Sup Daging
Ni ummi masak malam tadi.
Kakak suka walaupun makan tak habis.
Adik lagi taknak makan langsung,sedih la ummi dik..
Dulukan adik suka..
Adik merajuk ek sbb ummi dah lama x masak..
insyaAllah pasni ummi cuba masak selalu untuk kembalikan semula selera adik ye..
Resepi pun ummi tangguh dulu ek..
ummi nak lipat kain dulu ni.
Kakak suka walaupun makan tak habis.
Adik lagi taknak makan langsung,sedih la ummi dik..
Dulukan adik suka..
Adik merajuk ek sbb ummi dah lama x masak..
insyaAllah pasni ummi cuba masak selalu untuk kembalikan semula selera adik ye..
Resepi pun ummi tangguh dulu ek..
ummi nak lipat kain dulu ni.
Labels:
Pasta
Lasagna Ummi
Alhamdulillah, setelah sekian lama oven ummi tak berasap akhirnya ummi gagahi jugak untuk panaskan oven dengan lasagna sempena birthday Umar Musleh yang pertama, anak mama Khair jiran kita kat sini.
Resepi nanti2 dulu ye..
mood menulis belum sampai lagi ni.
Resepi nanti2 dulu ye..
mood menulis belum sampai lagi ni.
Labels:
Western
Subscribe to:
Posts (Atom)