March 28, 2013

Stew Daging dengan Pasta

Ini resepi Tok Yang Abi,
Ummi suka, sedap kat tekak ummi.

Bahan-bahan:
-daging segar dihiris nipis
-2 sudu marjerin untuk menumis
-bawang besar
-bawang putih
-halia
-lada hitam yang ditumbuk
-batang saleri
-lobak, jagung muda, kacang buncis, bunga kubis,atau sayuran apa2 ikut citarasa
-kentang
-tomato
-cendawan
-daun sup
-sesudu/ dua sudu tepung gandum
-garam secukup rasa

Cara-cara;

Rebus daging segar hingga lembut. ummi gunakan slow cooker masak dalam 1-2 jam.
Panaskan periuk dengan marjerin.
Tumis daging tadi dengan halia dan lada hitam.
Masukkan air rebusan daging tadi sedikit.
Masukkan bawang besar dan putih.
Masukkan sayuran yang lambat empuk.Agak2 telah empuk, tambahkan air rebusan lagi.
Masukkan tepung gandum jika suka kuahnya sedikit likat dan tidak terlalu cair.
Sedikit garam.Perasakan.
Taburkan daun sup jika suka.

Sedia untuk di makan dengan pasta atau roti untuk sarapan.Nyum2!







0 comments:

Post a Comment