May 23, 2013

Daging goreng kunyit

Satu lagi menu simple.

Walaupun ummi gunakan daging segar, biasanya ummi akan rebus kejap sekitar 15 -20minit sebab dah masuk dalam peti ais kan.kalau balik pasar terus masak tu tak perlulah rebus.
tak tau la dari mana dapat teori tu hahaah sukahati je,

Bahan-bahan
daging segar hiris nipis
serbuk kunyit
garam
bawang besar
bawang putih
halia
cili padi
garam secukup rasa

cara-cara
lepas rebus daging, lumurkan daging dengan serbuk kunyit dan garam.perap 15-20 minit.
gorengkan dalam minyak panas dengan hirisan halia. jgn goreng terlalu lama, nanti kering sgt jadi liat pulak sbb dah rebus kan tadi,
ketepikan daging agak2 warna telah kekuningan, tumiskan bawang merah putih dan cilipadi dalam lebihan minyak yang sama, setelah naik bau, masukkan semula daging tadi.kacau hingga sebati.garam sedikit.
sedia dimakan.

0 comments:

Post a Comment