June 3, 2013

Asam Pedas

Lama jugak tak buat asam pedas ni.Nak tunggu ada daun kesum baru boleh buat kalau takde mmg ummi simpan je hasrat tu.Ni resepi biasa je bukan macam yg sebelum ni. Kalau rasa nak cepat bahan tak banyak boleh try cuba yang ni dan rasanya still sedap. Yang penting perlu mahir bermain dengan garam gula dan air asam jawa supaya rasa dia seimbang.


Bahan bahan
Beberapa ketul ayam ummi goreng bersama serbuk kunyit dan garam hingga agak masak dan tak sampai garing.
5-6 tangkai daun kesum petik daunnya
4 sudu cili kering kisar
setengah sudu asam jawa di bancuh dalam setengah cawan air
Bendi 6 batang
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya dalam 2 cawan

Bahan Kisar
1 1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
2 biji buah keras, hiris
sejemput biji hitam biji
1/2 inci belacan

Cara-cara
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis cili hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Biar mendidih.
Masukkan daun kesom dan ayam tadi masak lagi dengan api sederhana. Tambah bendi biarkan seketika.Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.

0 comments:

Post a Comment