June 2, 2013

Daging Palembang

Malam tadi ummi Yan buat makan2 sempena birthday Zara.
merangkap birthday uncle G dgn mama Ida.
Balik hospital semalam mmg ummi takde gi mana, badan agak letih, fikir2 nak buat kuih tapi rasa macam tak daya.
bahan pun banyak tak ada, nak buat kek macam tak larat complicated sangat.

Ummi Yan kata nak buat laksa Johor dgn beriani ayam.
So baik ummi top up dengan daging kan buat tambah2 lauk. mana yang larat lah kan..
terus masuk blog Puan Yatie dan ummi adaptasi resepinya, tima kasih Puan Yatie mintak halal ye.

Bahan-Bahan:
700 gm daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - ummi guna 250ml je
2 sudu besar kerisek - ummi tambah jadi 5 sudu
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals), ummi campur dgn kicap Jalen
minyak utk menumis

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering- Ummie guna 4 sudu cili kisar

Bahan Tumis
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang merah-hiris-Ummi tak letak
2 ulas bwng putih-hiris -Ummi tak letak


Cara Memasak
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar bersama serai sehingga pecah minyak.
Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan kerisek dan gaul rata. Masak sehingga daging empuk.


cubalah masak daging cara ni.
Makan dengan nasi or nasi impit fuhh macam nak raya pun ada hihi..




0 comments:

Post a Comment