June 3, 2013

Pulut & Serawa Durian

Semalam pesan Abi belikan durian kat pasar kalau jumpa yang murah.
Sekilo rm 10@ bhat 100, tu kira mahal lah kan, abi tetap beli jugak.adehai kalau ummi tak beli dah tu hihihi..thanks Abi.

Sebelum ni ummi penah jumpa dan beli sekilo Rm 4- Rm 6 bergantung pada gred. So untuk durian yang abi beli semalam cuma 4 ulas rega dia Rm20 hew hew...Sini durian sangat besar kulit tebal memang takkan jumpa durian kampung.
Depa petik dan tak tunggu durian gugur sebab tangkai dia panjang2 lagi dan biasanya dijual ketika mentah.
So kalau nak beli yang dah masak kena bgtau ' nim nim' dalam bahasa thai so nnti diorg akan carikkan yang dah masak dan boleh terus di makan...

taapi, saiz dia kan, haaa sebesar dan besar lagi dari genggam penumbuk ummi ni tau.Makan seulas pun dah kenyang.Ummi dah makan 2 ulas pastu offer kat Abi, rupanya Abi mengharapkan ummi buat serawa durian hihi..awat tak habaq awal2 nasib baik ada lagi 2 ulas terus ummi naikkan atas periuk.Isinya yang banyak dan kenyal tu walaupun 2 ulas kenyang makan, Resepi simple je dari nenek.

Bahan-bahan
Durian
Santan
Gula Melaka@gula merah
Garam
Gula


Cara-cara
Masukkan durian dalam periuk, tuangkan santan bergantung pada suka pekat atau cair
Leraikan isi durian dari biji
Masakkan dengan api kecil
Agak2 gelegak masukkan gula melaka, garam dan gula,
jika terlalu pekat masukkan sedikit lagi air
Tunggu hingga mendidih, api harus sentiasa kecik dan kacau selalu
Perasakan


Pulut.
rendam pulut paling kurang setengah ke sejam
Ummi tak gunakan santan hanya air putih sebab pulut pun dah berlemak, serawa durian pun bersantan lemak lagi mau gumuk ngantuk nanti bila makan hihi

Didihkan periuk kukus, masukkan pulut, air lebih seinci,garam dan daun pandan simpulkan.
Kacau pulut agar rata,jika perlu renjiskan air keatas pulut..
Kukus hingga masak dan lembut.

0 comments:

Post a Comment