November 9, 2013

Udang Galah Bakar Berempah

Udang adalah my All Time Favourite.Sejak kecik sampai ke tua ni memang ummi suka udang.
Sejak dok siam ni, dapatlah ummi makan udang saiz beso lebih kerap dari dahulu.
sebab apa?murah ke?hmmm harga seafood sini sama macam kat Kolumpo nun...
hihihi....Sebab pasar basah dekat dengan rumah..dan ada jual udang galah  besau...lepas tu ummi kan ada masa untuk memasak...haa..apalagi kan.
Abi beli 3 ekor saiz besar genggam penumbuk.Abi pesan masak la apa2 yg kaler dia merah2..adoi lawak kan Abi.
ummi rasa Abi tu tak sampai ati nak sebut nak request macam2 sebab takut susah ummi nak masak.So dia bagi bayang2 je la..
selalu kalau saiz kecik sikit faveretAbi masak merah.So kali ni ummi nak bakar pulak.
Ternyata sedap kak Kiah oii..


resepi sukahati namanya,
Udang cuci dan buang urat hitam belakang.Belah kulit.
Lumur dengan serbuk kunyit adabi dan garam.
blendkan ketumbar jintan manis jintan putih.
Lumurkan sekali,
Perap dalam peti sejuk setengah jam ke sejam ( lagi lama lagi bagus).
panaskan oven dahulu.
siram ataurenjiskan sikit minyak pada udang2 tadi.
bakar pada suhu 180 dalam 20 ke 30 minit bergantung pada saiz udang.in between bukak oven dan balikkan udang agar terbakar sekata.
walah sedapnya.

2 comments:

Anonymous said...

MasyaAllah..sedapnya..so menggoda..

Anonymous said...

nanti buatkan utk akak tau..

Post a Comment