December 11, 2013

Lodeh Johor & Sambal Sotong

Nasi Dagang

Roti Naik Kakak

December 6, 2013

Carrot cake

Kuih Puteri Ayu

Spagetti Meatball

November 9, 2013

Acar


Acar ni paling mudah buatannya.Ada banyak nama lain.Kalau jawa panggil pencuk.
tak kisahla nak panggil acar timun ke nenas ke apa ke kan.
boleh di makan sebagai pelengkap kepada nasi tomato dan ayam merah kebiasaannya.

Bahan bahan:
nenas
lobak
lada merah/hijau
timun
bawang merah
cuka makan /jika ada.ummi guna cap jalen
bijisawi /jika ada
gula sesudu


cara-cara

potong semua bahan atau hiris ikut suka macamana.
campurkan semua bahan.
tutupkan dalam bekas,
masukkan dalam peti sejuk sejam dua sebelum dimakan supaya rasanya sebati dan meresap



Udang Galah Bakar Berempah

Udang adalah my All Time Favourite.Sejak kecik sampai ke tua ni memang ummi suka udang.
Sejak dok siam ni, dapatlah ummi makan udang saiz beso lebih kerap dari dahulu.
sebab apa?murah ke?hmmm harga seafood sini sama macam kat Kolumpo nun...
hihihi....Sebab pasar basah dekat dengan rumah..dan ada jual udang galah  besau...lepas tu ummi kan ada masa untuk memasak...haa..apalagi kan.
Abi beli 3 ekor saiz besar genggam penumbuk.Abi pesan masak la apa2 yg kaler dia merah2..adoi lawak kan Abi.
ummi rasa Abi tu tak sampai ati nak sebut nak request macam2 sebab takut susah ummi nak masak.So dia bagi bayang2 je la..
selalu kalau saiz kecik sikit faveretAbi masak merah.So kali ni ummi nak bakar pulak.
Ternyata sedap kak Kiah oii..


resepi sukahati namanya,
Udang cuci dan buang urat hitam belakang.Belah kulit.
Lumur dengan serbuk kunyit adabi dan garam.
blendkan ketumbar jintan manis jintan putih.
Lumurkan sekali,
Perap dalam peti sejuk setengah jam ke sejam ( lagi lama lagi bagus).
panaskan oven dahulu.
siram ataurenjiskan sikit minyak pada udang2 tadi.
bakar pada suhu 180 dalam 20 ke 30 minit bergantung pada saiz udang.in between bukak oven dan balikkan udang agar terbakar sekata.
walah sedapnya.

Sambal Kerang

Mood menepek gambo masakan telah datang.Alhamdulillah..
sekurang2nya meriah la sikit buku masakan ummi ni.Dah lama dah tak bersentuh kan.. Hari ni ummi pesan kat Abi belikan lah apa apa lauk yang Abi rasa nak makan kat pasar. Abi balik bawak kerang dan request sambal kerang siap. Jom kita buatbsambal kerang jom.

Bahan bahan:
untuk sekilo kerang

Rebus kerang yang telah dicuci bersih. Kalau kat kampung nenek cuci dengan batang pelepah pisang.Maklumlah kerang kadang bila beli masih dalam keadaan kelabu asap dan agak kotor sebab berlumpur maka haruslah cuci sampai bersih so taklah kita merebus bersama air lumpur tu nanti kan.
Ummi rebus bersama halia dan serai yang telah diketuk.
Agak2 mendidih terus angkat dan toskan.Jangan rebus terlalu lama kerana isinya akan kecut dan melekat kulitnya.


-setengah biji bawang besar
-satu biji bawang putih
-cili kering yang telah direbus dan blended
-seinci belacan
-asam jawa
-gula
-garam

Cara -cara

Blendkan atau tumbuk bawang2dengan beacan.
tumiskan bila minyak telah panas.
setelah naik bau masukkan cili kisar dalam 2 sudu.Masak agak lama dengan api sederhana.
setelah pecah minyak, masukkan asam jawa separuh sudu kecil.
masukkan gula dan garam secukup rasa.
masukkan kerang.
setelah mendidih matikan api dan siap untuk dihidang.










Toska Kaka



resepi ni dari kak wati.
kak watie dapat dari kak alita dewa rasanya.
takpe yg penting sedap sgt ummi dan abi suka.
ummi siap beli loyang khas sebab dia perlu loyang yg tak tinggi dan x rendah.tebal seinci lebih jer.ketebalan brownies camtu untuk satu adunan resepi.
kalau loyang panjang sgt nanti butter cake dia jadik nipis.

lain kali ummi tepek resepi.ummi tepek gambar dulu ye.

Kek Marble Favourite Ummi

Ummi ingat dulu mustahil ummi akan dapat buat kek sendiri.
ummi boleh memasak..walaupun rasa dia sedap kat tekak sendiri Alhamdulillah boleh diterima Abi..
cuma baking cake ummi rasa xde passionate.Memang awal2 ummi surrender.
Macam leceh jer..macam payah jer..
nak main tepung bagai..
rupa2nya..selagi tak cuba jangan lah mengalah.
sekali buat memang belum tentu jadi.Buat kek ada pantang larang dia ok.setiap kek sifatnya tak sama.
kek marble antara kek yang ummi suka.
ummi dulu selalu beli kat kedai kek kat sri damansara beli slices je sebab suka sgt.balik dari ambik ziyad kat rumah cik Mah ummi rajin gak singgah.

Alhamdulillah dah boleh buat sendiri sekarang,
Rasa dia?
Pada ummi sedapla kan.resepi ni ummi akan simpan turun temurun...
nnti ummi tepek k.

Ayam Masak Halia

Nasik Lemak Buah Bidara

October 7, 2013

sedap v sehat



Bismillah
Entry lepas belum habis dah masuk entry baru.

Abang Ziyad lena. Adik zikry hampir lena. Ummi duduk atas sofa melayan resepi apa untuk petang nanti.
sejak kelahiran zikry, ummi masak seperti biasa. Tiada kesempatan ambil gambar tepek dengan resepinya.
masa sentiasa ada. cuma diisikan dengan perkara lain yang lebih material utamanya.

Ummi suka memasak.
terapi buat ummi.
biar tak sesedap makanan di luar sana..yg penting bersih dan suci.InsyaAllah.
mudah2an semasa dalam proses memasak sendiri, tak banyak zat hilang kerana menu masakan  melayu lazimnya tidak menyihatkan.Berminyak, berlemak, pedas, dan overcooked. Kecuali cara memasak diolah dengan mengambil kira bukan hanya sedap tetapi sehat.ummi masih belajar2.

Ummi harap kakak dan abang ziyad akan cepat adopt masakan sehat.Kakak sangat suka bunga kubis, sayur hijau, cendawan, dan beberapa menu lain.
Ziyad belum mahu makan sayur besar2. Dia sukakan ikan goreng dan ayam goreng semata.
Sejak mula membesar seleranya ikut berubah..kurang makan dan agak memilih.

anak anak ummi membesarlah dengan sehat ye sayang.
Hari ni ummi nak masak nasi lemak ayam goreng. 
Erk satu lg menu yg tak sehat namun sedap.;D

September 18, 2013

Zon Tua

Takpe.
Harap tak salah  guna perkataan takpe.
Kalau wanita guna perkataan takpe mungkin ada makna disebaliknya.dalam takpe takpe tu sebenarnya mungkin ada apa apa.

Ummi mengaku dah masuk zon tua kini.
Zon mak mak.
Takpe.
Dalam kepala dah berlegar jenis pinggan mangkuk cawan yg diidamkan.
Jenis kuali periuk belanga yang sesuai dipakai.
Jenis oven blender cooker yang tahan lama.
Dapur yang praktikal bukan kosmetik semata2.
Sinki yang menghadap tingkap supaya ada cahaya masuk dan nampak hijau pokok2 diwaktu pagi sambil mencuci.
Pengukus haruslah sebesar mana utk masuk loyang kuih atau nak masak siakap stim.
Petisejuk dan sinki serta dapur masak adalah 3 elemen terpenting sekali.
Tempat simpan barang dan laci hendaklah praktikal sekali.
Barang dapur terutama bahan basah wajib beli cukup2 seminggu plg lewat expirynya supaya makan makanan yg masih segar dan sedap lagi.
Elakkan pembaziran terutama barang2 yg luput tempoh sebelum guna.masak terlebih bajet.left over dalam peti ais yang tak akan di makan lagi.

Bersambung

September 4, 2013

Roti Naik Versi Breadmaker Kak Liza

Bahan bahan

1 paket yis
5 cawan tepung gandum
2-3 sudu susu tepung
5-6 sudu marjerin atau butter
3/4 atau satu cawan gula kastor

Cara cara

Rendam Mauripan dgn air suku can
tutup simpan stgh jam


Masukkan semua dalam breadmaker
bakar 160 suhu selama 20 minit

Pastry Cheese Tart /Fruit Tartlet Kak Liza

Bahan bahan

250 g unsulted butter
150 g gula kastor
1 biji telur, 2 telur kuning
600g tepung gandum 

Cara cara

Gaulkan butter, gula dan telur. Kalau guna mixer putar sekejap saja.
Masukkan tepung sikit2.
(selalunya kak liza tak sukat tepung).Gaul hingga doh tak melekat di tangan.

Terapkan pada acuan

Kek Coklat Kak Yan

Bahan bahan

2 cawan tepung
2 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil serbuk penaik
4 biji telur
275g mentega
1 sudu kecil esen vanilla

Cara cara

Ayak tepung, serbuk koko & serbuk penaik sekaligus
Pukul mentega dan gula sampai kembang
Masukkan telur satu persatu
Masukkan esen vanilla
pukul rata
Masukkan tepung berselang seli dengan susu

Bakar pada suhu 180-160 bergantung pada saiz oven ye
40 minit bergantung loyang besar atau kecil

July 17, 2013

Udang Masak Merah





July 11, 2013

Rindu

Oh oh rindunya ummi nak masak bersilat ketung ketang kat dapur..

Skrg ni masak slow2 mcm pengantin baru masak kat umah mak mertua hihihi..

Apepun  ummi akan cuba memasak jugak utk hidangan berbuka dan bersahur abi  wp sesimple mana..
Erk...ummi...belum boleh puasa lagi.hihihi...

Nnti kita sembang lg k.

June 7, 2013

Siakap Banyak Rasa

Hari ni ziyad menguji kesabaran ummi.
Haih tak bagi chance ummi nak baring2 golek2 dgn tenang.
syukur takde darah tinggi tau Yad.

ni menu semalam.
Abi request sweet sour.
Ummi main campak2 je sbb dah magrib, dah tak tau lah jadik rasa apa haha yg penting bukan sweet sour laa haha...sedap tu mmg sedap laa kat tekak ummi kan..org lain nak tak nak kena la telan huhu..

sekarang ni ummi rasa dah tak boleh sgt nak terima makanan dari luar. sesekali tu boleh la kalau dah lapar sgt dan x sempat or x larat masak. maybe soal kebersihan yg ummi utamakan.
sampai nk beli roti canai pun terpikir org ni basuh tak telur yg dia guna.Kadang nasik goreng kampung ke. meehuun ke orang letak telur gak kan, pun ummi terbayang depa ni basuh ke tak ek..yelah najis pada telur tu jika x dibasuh kita pun akan dapat tempiasnya makan najis juga.. Apa hukumnya makan najis kan.
Baik sangka je la kan selagi boleh, selain usaha kita jengah2 dapur sikit tengok tahap kebersihan dalaman dapur dan tandas kalau ada peluang. Baca bismillah Doa supaya jauh dari penyakit..


Ini semua pilihan kita.
Kita yang perlu memilih untuk makan yang bersih atau sebaliknya.
Bukan cerewet x tentu pasal.Bukan soal nak makan tempat cosy dan mahal. Cosy dan mahal tak mestinya bersih cuma biasanya ada standard dan piawaian ketika masak compare dengan warung jalanan.Dan warung jalanan pun ada yg lebih bersih dari restoran kalau sikap tukang masak tu mementingkan kebersihan..cuma skrg ni elakkan yg terang2 nampak ada longkang kotor kat sekitar tempat makan, binatang mcm cik Ti suka berkeliaran...walaupun sedap mana, kalau bole elak, kita elakkan..

Kalau tak ambik endah, penyakit mudah datang, kencing tikus, cirit birit dan macam2..nauzubillah.


Ok ni resepi ummi paling simple sekali mmg tak susah.campak saje kan.

Bahan- bahan
siakap, lumur dgn serbuk kunyit dan garam, gorengkan.

2 labu bawang besar hiris je
3 biji bawang putih..hiris boleh ketuk pun boleh
2 inci halia hiris boleh ketuk boleh
2 btg serai ketuk saje

sayuran (jika suka, tomato, kcg peace, capsicum 3 warna kalau ada..
ummi cuma boh carrot je potong dadu sebab tak sempat)

2sudu cili kering kisar
2sudu sos cili
1 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram.
garam gula
air sedikit
kalau ada sos ikan nampla boleh masukkan

Cara cara

tumislah segala bawang besar, putih dan halia sampai naik bau.
masukkan cili kisar, kacau jgn hangit api sederhana kecik
masukkan 1/4 cawan air
masukkan sayuran yg disukai yg sesuai dengan masakan ni, jgn pulak bubuh sayur bayam ke pulak
masukkan sos cili, sos tomato dan tiram.dan nampla jika ada
bila didih, perasakan garam dan gula.

matikan api dan siramkan atas ikan goreng yang sedia menanti. sedia dimakan!




June 3, 2013

Pulut & Serawa Durian

Semalam pesan Abi belikan durian kat pasar kalau jumpa yang murah.
Sekilo rm 10@ bhat 100, tu kira mahal lah kan, abi tetap beli jugak.adehai kalau ummi tak beli dah tu hihihi..thanks Abi.

Sebelum ni ummi penah jumpa dan beli sekilo Rm 4- Rm 6 bergantung pada gred. So untuk durian yang abi beli semalam cuma 4 ulas rega dia Rm20 hew hew...Sini durian sangat besar kulit tebal memang takkan jumpa durian kampung.
Depa petik dan tak tunggu durian gugur sebab tangkai dia panjang2 lagi dan biasanya dijual ketika mentah.
So kalau nak beli yang dah masak kena bgtau ' nim nim' dalam bahasa thai so nnti diorg akan carikkan yang dah masak dan boleh terus di makan...

taapi, saiz dia kan, haaa sebesar dan besar lagi dari genggam penumbuk ummi ni tau.Makan seulas pun dah kenyang.Ummi dah makan 2 ulas pastu offer kat Abi, rupanya Abi mengharapkan ummi buat serawa durian hihi..awat tak habaq awal2 nasib baik ada lagi 2 ulas terus ummi naikkan atas periuk.Isinya yang banyak dan kenyal tu walaupun 2 ulas kenyang makan, Resepi simple je dari nenek.

Bahan-bahan
Durian
Santan
Gula Melaka@gula merah
Garam
Gula


Cara-cara
Masukkan durian dalam periuk, tuangkan santan bergantung pada suka pekat atau cair
Leraikan isi durian dari biji
Masakkan dengan api kecil
Agak2 gelegak masukkan gula melaka, garam dan gula,
jika terlalu pekat masukkan sedikit lagi air
Tunggu hingga mendidih, api harus sentiasa kecik dan kacau selalu
Perasakan


Pulut.
rendam pulut paling kurang setengah ke sejam
Ummi tak gunakan santan hanya air putih sebab pulut pun dah berlemak, serawa durian pun bersantan lemak lagi mau gumuk ngantuk nanti bila makan hihi

Didihkan periuk kukus, masukkan pulut, air lebih seinci,garam dan daun pandan simpulkan.
Kacau pulut agar rata,jika perlu renjiskan air keatas pulut..
Kukus hingga masak dan lembut.

Asam Pedas

Lama jugak tak buat asam pedas ni.Nak tunggu ada daun kesum baru boleh buat kalau takde mmg ummi simpan je hasrat tu.Ni resepi biasa je bukan macam yg sebelum ni. Kalau rasa nak cepat bahan tak banyak boleh try cuba yang ni dan rasanya still sedap. Yang penting perlu mahir bermain dengan garam gula dan air asam jawa supaya rasa dia seimbang.


Bahan bahan
Beberapa ketul ayam ummi goreng bersama serbuk kunyit dan garam hingga agak masak dan tak sampai garing.
5-6 tangkai daun kesum petik daunnya
4 sudu cili kering kisar
setengah sudu asam jawa di bancuh dalam setengah cawan air
Bendi 6 batang
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya dalam 2 cawan

Bahan Kisar
1 1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
2 biji buah keras, hiris
sejemput biji hitam biji
1/2 inci belacan

Cara-cara
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis cili hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Biar mendidih.
Masukkan daun kesom dan ayam tadi masak lagi dengan api sederhana. Tambah bendi biarkan seketika.Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.

June 2, 2013

Daging Palembang

Malam tadi ummi Yan buat makan2 sempena birthday Zara.
merangkap birthday uncle G dgn mama Ida.
Balik hospital semalam mmg ummi takde gi mana, badan agak letih, fikir2 nak buat kuih tapi rasa macam tak daya.
bahan pun banyak tak ada, nak buat kek macam tak larat complicated sangat.

Ummi Yan kata nak buat laksa Johor dgn beriani ayam.
So baik ummi top up dengan daging kan buat tambah2 lauk. mana yang larat lah kan..
terus masuk blog Puan Yatie dan ummi adaptasi resepinya, tima kasih Puan Yatie mintak halal ye.

Bahan-Bahan:
700 gm daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - ummi guna 250ml je
2 sudu besar kerisek - ummi tambah jadi 5 sudu
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals), ummi campur dgn kicap Jalen
minyak utk menumis

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering- Ummie guna 4 sudu cili kisar

Bahan Tumis
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang merah-hiris-Ummi tak letak
2 ulas bwng putih-hiris -Ummi tak letak


Cara Memasak
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar bersama serai sehingga pecah minyak.
Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan kerisek dan gaul rata. Masak sehingga daging empuk.


cubalah masak daging cara ni.
Makan dengan nasi or nasi impit fuhh macam nak raya pun ada hihi..




May 31, 2013

Bilis Goreng Cili & Kentang

ni satu lagi menu orang rajin.
Tak payah pikir banyak sekarang ni masak yg simple je takyah berdiri lama.

Bahan2

Bilis digoreng
Kentang hiris dan digoreng
bawang besar hiris
bawang putih
Cili padi/ cili merah
minyak
garam

Cara2
setelah goreng bilis dan kentang,
tumiskan bawang2 dan cili padi.
setelah naik bau masukkan bilis dan kentang.
garam sikit sahaja sebab bilis dah masin kan.
sedia hidang dan makan ketika panas lawankan dengan sambal belacan walah!

Sayur Campur Udang Sotong

Ini last stok seafood dalam fridge.
Mujur esok cuti Abi kena gi pasar shopping stok seminggu macam biasa.
Bila bahan tak banyak kita goreng2 kan aje senang takyah pening2 nak sambal ke nak apa ke.

kaedah dia macam biasa sebelum2 ni pernah tepek rasanya.
Takpela sementara tunggu Abi balik ni ummi tepek lagi.

Bahan2

udang sotong hiris, ratakan dengan serbuk kunyit dan sikit garam
sayuran ikutlah apapun nak letak
bawang besar selabu di mayang
bawang putih 2 biji hiris
halia hiris
cili padi 5-6 biji dihiris
garam secukup rasa

Cara2

Panaskan minyak,
goreng udang sotong tadi agak masak, jgn terlalu lama.ketepikan
dengan baki minyak, tumiskan bawang merah, putih, halia, cili padi..
agak naik bau, masukkan sayuran hingga agak lembut
Masukkan semula udang sotongbtadi,gaul rata dalam 3minit
tabur sedikit garam secukup rasa
sedia dihidangkan

May 23, 2013

Daging goreng kunyit

Satu lagi menu simple.

Walaupun ummi gunakan daging segar, biasanya ummi akan rebus kejap sekitar 15 -20minit sebab dah masuk dalam peti ais kan.kalau balik pasar terus masak tu tak perlulah rebus.
tak tau la dari mana dapat teori tu hahaah sukahati je,

Bahan-bahan
daging segar hiris nipis
serbuk kunyit
garam
bawang besar
bawang putih
halia
cili padi
garam secukup rasa

cara-cara
lepas rebus daging, lumurkan daging dengan serbuk kunyit dan garam.perap 15-20 minit.
gorengkan dalam minyak panas dengan hirisan halia. jgn goreng terlalu lama, nanti kering sgt jadi liat pulak sbb dah rebus kan tadi,
ketepikan daging agak2 warna telah kekuningan, tumiskan bawang merah putih dan cilipadi dalam lebihan minyak yang sama, setelah naik bau, masukkan semula daging tadi.kacau hingga sebati.garam sedikit.
sedia dimakan.

May 21, 2013

Nasi Aye

Kan..dah lama tak tepek resepi.
Ummi dah hujung2 ni tak rajin dah nak gi amik ipad snap2 gambo gitu kan..
Lepas hidang teruss ngappp je makan...

Ni tadi ipad kat sofa senang je capai. Resepi ummi dah tepek kat entry lama..
Untuk nasik ayam ni, ummi perlukan lebih kurang 2 jam untuk siapkan asalkan takde gangguan dan ayam dah defrost sebelum masak..sebab apa lama sampai 2 jam, sebab ayam tu nak perap dalam stengah jam, pastu nak rebus dulu ayam nak dapatkan pati ayam..haaaa masa tu kan.
Ni tadi sempat berwhatssap2 kat dapur mana la tak lambat, makan masa 2jam 1/2 baru siap.
Jom makan.


Keria yg keras

Hihi inilah akibatnya kalau derhaka pada resepi.tak habis berguru lg, baca resepi pun tak abes dan2 terus buat jirus tepung kat keledek macam nak buat roti.adehai, kuih yg senang camni pun failed ek mi. uii senang2 pun banyak pantang larang, keledek tak leh rebus lama sgt, kalo keledek kuning tepung kena lebihkan,kalau doh masih melekat kat tgn, bentukkan doh dengan minyak masak kat tgn, adeh mmg laaa....
Nanti kalo jumpa keledek ummi try buat lagi ek..

Sedap tau keria ni kalo dpt yg lembut panas2...ngencesss mak okeh..

May 20, 2013

Garispanduan memasak.

Ummi kini berusaha mengikuti guideline ni, walaupun ummi tak tau kesahihannya.
Jika ia baik untuk kita sekeluarga, tidak perlu banyak tanda tanya..tak rugi apapun jika kita berusaha mencuba, sehingga ada fakta lain yang menafikannya.

Antara lain yang ummi baca adalah makanan laut dan makanan darat tak boleh bercampur dalam hidangan.
maksudnya kalau makan seafood, toksah ada daging atau ayam dalam satu hidangan atau santapan tu..takpe nanti ummi carik sumber yang muktabar ek.
maksudnya kalau ummi masak seafood, takyah la ada masakan darat ek?haisyh diri seendiri pun konfiuss..

So, pasni bila order makanan kat restoran pun agak mencabar juga yerk nak tune balik nafsu dan tekak ni..cuba dulu baru tau ye.

May 14, 2013

Ayam Penyet Ummi!

wahaha...umi masak semua ni ok, percaya tak?ngeh3...

tengok rupa pun tau tipu yek.
kalau dah tekak jawa, ke mana2 pun mesti nak masak dan makan masakan jawa..
western and fusion sekali kala tu ade la jugak masak setakat bolognese,olio, carbonara, pizza,lasagne, etc etc mana yg simple2 tu bolehlaa.. cuma kebanyakan masa harus mkn nasik gak walaupun sikit. apo nak buat nak,dah kita ni berdarah dan keturunan raja eh java gitu kan.


satu hari Abi beritau ada restoran Indo baru bukak kat Bangkok ni.Kawan Abi kat office uncle Zuvarkhan dari Indonesia dah pernah pegi. Huhu sukanya hati terus terbayang Ayam Penyet nih.
Restoran Rasa Khas kat Sukhumvit Soi 23.
Agak sedih datang kali pertama, tutup.Kali kedua datang ayam penyet habis.
Wehh telan ayaq liuq tau...
Kali ketiga dengan Mamaliza, alhamdulillah hilang kempunan..Pastu Abi tapau beli dan kali ni kali ke lima ummi datang makan menu yang sama.
Sedap beno ke?
Boleh laa....kalau nak buat sendiri malas hang jangan nak komplen masakan orang.
Renyah jugak kalau nak bikin ayam ni, kena perap lah bagai, pastu mana nak carik tempe yang oi...datang je sini satu hidangan lengkap cuma Rm14 je. Tau jelah kat sini makanan halal agak mahal, 2 kali ganda harga kat Malaysia bergantung pada jenis masakan la kan.

Cuma nama ayam penyet ni kat sini adalah ayam kremes.What ever lah dik non.
Lagi satu tu Gado- gado hew2 dia letak nasi impit dan keropok emping.Fuhh...sedap lah.
Ummi dah masukkan menu2 ni dalam wishlist senarai masakan yang ummi akan buat sendiri nanti.Bila tu taktau lagi hihihi...

lagi satu, ada plak cendol...alahai..bikin telan ayah liuq lagi..satu2 nya tempat yg ummi jumpa ada jual cendol halal, Alhamdulillah...
Dah lama teringin cendol,ni sampaikan Mamaliza sanggup buatkan homemade utk ummi tau..
So kind and thoughtful Mamaliza..
Mama Ida & mama Yan pun susah2 buatkan ummi Sagu sebelum ke Krabi haritu..

Syukur dapat jiran yang baik2..Sebab tu Rasulullah berpesan berbuat baiklah dengan jiran2..
Kalau kita tak dapat buat apa2 pun , sekadar memberikan senyuman pun dah kira sedekah kan..
ok, nak bersiap lah nak hantar ziyad gi Art Class pulak.

*pssst. tu gambo yg bawah sekali tu, siap tapau lagi tau buat makan malam.kemaruk kemain lagi kan hihi...







May 9, 2013

Sotong goreng ketumbar jintan

Ummi kerap sakit pinggang skrg..rasa mcm org tua2 pun ada.sakitnya menangkap ke tulang.
harus bergantung pd yoko2 gosok kat blkg.
walau apapun selagi berkudrat insyaAllah ummi tetap akan masak jugak setiap hari walaupun menunya sangatlah simple.Alhamdulillah abi pun tak pernah cakap apa, sentiasa mkn ape yg ada..

hari ni, ummi tandus idea nak masak apa.Lauk dalam fridge semua mesik keras kebatun sebab dok dalam fridge lagi jam 4 lbh baru keluarkan sotong.Blogwalking dapur Mat Gebu jumpa lak resepi mudah ni takyah guna lada kering sbb ummi tak buat lagi stok lada kisar minggu ni.
Jom tengok apa yg boleh dibuat dengan sotonggggg....Ummi lawankan dengan sayur kubis cina dan ikan goreng.Alhamdulillah.
Tima kasih Che Mat Gebuuuu...atas resepi dan ideanya;)

Bahan-bahan
400 gram sotong saiz sederhana, -ummi ada 6 ekor saiz sederhana
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris bulat
2 ulas bawang putih, hiris
1 tangkai daun kari, dilurut
Garam dan gula secukup rasa
1 biji limau kasturi perah jusnya
1 camca teh serbuk kunyit*
1 camca teh serbuk ketumbar*
1/2 camca teh serbuk jintan manis*
1 camca besar cili flakes* - ummi pakai lada hidup je,cili padi pun habis stok
Cili merah, didadu kecil untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Sotong dibersihkan, buang kulitnya. Kemudian kelar2 sotong tadi, tapi pastikan tidak putus. Buat untuk setiap ekor, cuci bersih dan toskan. Kemudian gaul dengan bahan2 bertanda (*) dan perap 20 minit dalam peti sejuk.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan daun kari hingga harum. Masukkan sotong yang diperap tadi, gaul rata dan masak hingga sotong berubah warna, tambah hirisan bawang (leraikan), kacau rata.
Tambah jus limau kasturi, garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api. Tabur cili merah yang didadu kecil sebelum menghidang. Sedap dimakan panas..



May 3, 2013

Siakap Rebus

Marilah ummi rasmikan kuali baru meyer hehe baru sekali pakai performance best.Masak yang simple memangla tak heran.Pasni tengok cemana ek bila menggoreng.

Dah lama tak tepek resepi sebab penyakit MALAS datang.
Malam tadi buat siakap rebus je sangat sangat sangat simple dan sehat.tanpa minyak lah katakan.
Sebelum ni guna oven agak dry texture ikannya. Yang rebus ni sebijik rasa dia macam siakap stim, kalau tau lama dulu dah lama ummi buat. Ini konon sebab tak bawak pengukus so tak syokla nak buat siakap stimm kan. Alasan.

Bahan-bahan

ikan siakap
-lumurkan rata dengan garam dan sos tiram. perap 15 minit

bahan hiris
-serai 2btg diketuk
- halia
-bawang merah
-bawang putih
-daun ketumbar,bau dia memang sedap wooo semerbak, kalau takde boh daun sup.
-cili padi
-tomato
-limau nipis
-lengkuas jika ada
-lain2 sayuran jika suka

* nisbah, ikut suka nak letak banyak mana

cara-cara

-masukkan air dalam kuali bersama serai, halia, bwg merah dan putih,cili padi dan lengkuas.
-setelah mendidih masukkan ikan siakap yang telah diperap tadi.tutup kuali.
-terbalikkan ikan dengan berhati2 untuk jaminan masak sebahagian lagi.jika khuatir ikan hancur siramkan dengan air rebusan ke atas ikan atau lebihkan air meliputi ikan.
-setelah ikan kelihatan masak, masukkan tomato, daun ketumbar dan limau nipis yg dihiris.
- perasakan dengan garam dan sedikit gula.
-sedap you!simple sgt kan?

Kuali lagi?

Dulu takde nya la ummi nak herankan dengan kuali periuk ni semua.
Pakai je kuali yang ada telinga tu haa senang.
Periuk belanga pun pakai hadiah orang bagi.Tak pernahnya nak membeli.Masak bukannya selalu pun kan.

Cuma masa gi Langkawi tahun 2009 kalau tak silap ada beli set visions, mmg berbaloi, pakai sampai sekarang elok lagi.Sampai pernah makanan hangit dalam tu, periuk visions tu maintain je rupa..

Bila duduk sini, dapur yang di providekan adalah electric cooker.tak menggunakan gas mahupun tungku macam kat rumah kita tu.Bukan jugak induction cooker. Maka kuali telinga yang bontotnya bulat semua tak boleh lah guna.
Mereka ada providekan set periuk 3 biji, kuali pan 2 biji brand seagull stainless steel dan agak berat.

Lama2 bila dah pandai cuci mata dan cuci duit, ummi dapati harga kuali periuk belanga kat sini agak menggoda, lebih2 lagi jenama Tefal, Zebra, Seagull, Meyer dll.
Kelmarin, ummi berhajat nak beli grill pan.Oleh sebab mengandungi teflon, ummi kanselkan hajat. Taulah ummi ni angin tgh kus2 masa tu, bgtau abi nak beli grill pan tu je, sekali di bawak baliknya 2 kuali lain.Sorry Abi.

Satu kuali stainless steel jenama meyer ada discount 20% harga rm125 jadi rm100
Satu lagi pan jenama tefal 6 layer 2 coating ada discount 40% harga asal rm219 jadi rm 131

Untuk yang base mcm tefal ni, kaler hitam dalam dia, bila memasak mmg suka, tak melekat bila menggoreng dan senang nak cuci.Goreng mee ke apa, rilek jer..Cuma penjagaannya agak sensitif, tak boleh atas api yg terlalu panas, bila panas2 jgn cuci dulu, tunggu sejuk, takmo pakai span yg keras apatah lagi berus dawai, sudip senduk pun kena pakai kayu ataupun yg hitam tu.tak mo guna sudip senduk besi.Haaa leceh kan, nnti coating dia terkopek daah tak bleh pakai.Pastu elak la dari guna buat goreng ketam ke apa ke yang berunsur tajam nnti effect jugak pada coating dan layer dia...manja sangat kan..

Yang stainless steel tu mmg tahan lasak la...cuma maybe bila tak kena gaya melekat/sticky kat kuali tu esp bila bab menggoreng ikan ayam ke kan..so make sure api panas betul dan anggaran minyak kena sesuai.
Ummi tepek gadjet2 ni semua bersebab, ummi nak record time ummi beli so boleh tau jangkahayat dia, dan harga dia berapa so next time bila nak beli pape boleh compare harga.






April 29, 2013

Kuih Bakar Pandan

Lewat 2 minggu ni, mmg ummi agak sibuk memasak.Tok Ayah awak datang sini temankan kita. Ummi pun lebih banyak duduk kat dapur prepare sarapan, minum pagi, lunch, minum ptg dan makan malam.
Alhamdulillah diberikan kekuatan oleh Allah untuk ummi melakukan semua tu..
kalau tak, ummi cuma prepare yg wajib je lah, sarapan, lunch dan makan malam. selalunya, lunch ummi tak masak berat, just masak untuk ummi dan anak2,dinner baru masak berat tunggu Abi balik keje.

bila ada tetamu kat rumah, mestilah kita akan hidangkan yg fresh ye tak.
Ni antara kuih yg ummi suka makan.Dah buat beberapa kali cuma yg ni pulak kurang molek kejadian rupa parasnya sebab ummi terr bubuh bijan terlalu banyak, dia jadik merekah.Topping pulak tak sempat bakar lama hingga kuning nak makan cepat sangat haha..nak sedap atas bawah biar berkerak sikit,

Resepi dari Azie Kitchen, nnati ummi copy pastekan ok.Thanks Azie.





April 24, 2013

Triffle Abi :*

Sejak dari Msia lagi Abi mmg pakar buat triffle ni sebagai desert pilihan ummi.
Ummi pernah buat tapi tak semolek macam Abi buat, ummi buat kastard pernah berketul,kurang manis dan tak menjadiklah.
Sebab tu, ummi serahkan kat Abi untuk buat triffle ni.
Resepi kena tanya kat Abi lah.Nanti ummi mintak Abi tuliskan resepi kat sini ek.
Simple sangat dan perlu kemahiran jugak hihi..
Jom layan photos.