June 7, 2013

Siakap Banyak Rasa

Hari ni ziyad menguji kesabaran ummi.
Haih tak bagi chance ummi nak baring2 golek2 dgn tenang.
syukur takde darah tinggi tau Yad.

ni menu semalam.
Abi request sweet sour.
Ummi main campak2 je sbb dah magrib, dah tak tau lah jadik rasa apa haha yg penting bukan sweet sour laa haha...sedap tu mmg sedap laa kat tekak ummi kan..org lain nak tak nak kena la telan huhu..

sekarang ni ummi rasa dah tak boleh sgt nak terima makanan dari luar. sesekali tu boleh la kalau dah lapar sgt dan x sempat or x larat masak. maybe soal kebersihan yg ummi utamakan.
sampai nk beli roti canai pun terpikir org ni basuh tak telur yg dia guna.Kadang nasik goreng kampung ke. meehuun ke orang letak telur gak kan, pun ummi terbayang depa ni basuh ke tak ek..yelah najis pada telur tu jika x dibasuh kita pun akan dapat tempiasnya makan najis juga.. Apa hukumnya makan najis kan.
Baik sangka je la kan selagi boleh, selain usaha kita jengah2 dapur sikit tengok tahap kebersihan dalaman dapur dan tandas kalau ada peluang. Baca bismillah Doa supaya jauh dari penyakit..


Ini semua pilihan kita.
Kita yang perlu memilih untuk makan yang bersih atau sebaliknya.
Bukan cerewet x tentu pasal.Bukan soal nak makan tempat cosy dan mahal. Cosy dan mahal tak mestinya bersih cuma biasanya ada standard dan piawaian ketika masak compare dengan warung jalanan.Dan warung jalanan pun ada yg lebih bersih dari restoran kalau sikap tukang masak tu mementingkan kebersihan..cuma skrg ni elakkan yg terang2 nampak ada longkang kotor kat sekitar tempat makan, binatang mcm cik Ti suka berkeliaran...walaupun sedap mana, kalau bole elak, kita elakkan..

Kalau tak ambik endah, penyakit mudah datang, kencing tikus, cirit birit dan macam2..nauzubillah.


Ok ni resepi ummi paling simple sekali mmg tak susah.campak saje kan.

Bahan- bahan
siakap, lumur dgn serbuk kunyit dan garam, gorengkan.

2 labu bawang besar hiris je
3 biji bawang putih..hiris boleh ketuk pun boleh
2 inci halia hiris boleh ketuk boleh
2 btg serai ketuk saje

sayuran (jika suka, tomato, kcg peace, capsicum 3 warna kalau ada..
ummi cuma boh carrot je potong dadu sebab tak sempat)

2sudu cili kering kisar
2sudu sos cili
1 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram.
garam gula
air sedikit
kalau ada sos ikan nampla boleh masukkan

Cara cara

tumislah segala bawang besar, putih dan halia sampai naik bau.
masukkan cili kisar, kacau jgn hangit api sederhana kecik
masukkan 1/4 cawan air
masukkan sayuran yg disukai yg sesuai dengan masakan ni, jgn pulak bubuh sayur bayam ke pulak
masukkan sos cili, sos tomato dan tiram.dan nampla jika ada
bila didih, perasakan garam dan gula.

matikan api dan siramkan atas ikan goreng yang sedia menanti. sedia dimakan!




June 3, 2013

Pulut & Serawa Durian

Semalam pesan Abi belikan durian kat pasar kalau jumpa yang murah.
Sekilo rm 10@ bhat 100, tu kira mahal lah kan, abi tetap beli jugak.adehai kalau ummi tak beli dah tu hihihi..thanks Abi.

Sebelum ni ummi penah jumpa dan beli sekilo Rm 4- Rm 6 bergantung pada gred. So untuk durian yang abi beli semalam cuma 4 ulas rega dia Rm20 hew hew...Sini durian sangat besar kulit tebal memang takkan jumpa durian kampung.
Depa petik dan tak tunggu durian gugur sebab tangkai dia panjang2 lagi dan biasanya dijual ketika mentah.
So kalau nak beli yang dah masak kena bgtau ' nim nim' dalam bahasa thai so nnti diorg akan carikkan yang dah masak dan boleh terus di makan...

taapi, saiz dia kan, haaa sebesar dan besar lagi dari genggam penumbuk ummi ni tau.Makan seulas pun dah kenyang.Ummi dah makan 2 ulas pastu offer kat Abi, rupanya Abi mengharapkan ummi buat serawa durian hihi..awat tak habaq awal2 nasib baik ada lagi 2 ulas terus ummi naikkan atas periuk.Isinya yang banyak dan kenyal tu walaupun 2 ulas kenyang makan, Resepi simple je dari nenek.

Bahan-bahan
Durian
Santan
Gula Melaka@gula merah
Garam
Gula


Cara-cara
Masukkan durian dalam periuk, tuangkan santan bergantung pada suka pekat atau cair
Leraikan isi durian dari biji
Masakkan dengan api kecil
Agak2 gelegak masukkan gula melaka, garam dan gula,
jika terlalu pekat masukkan sedikit lagi air
Tunggu hingga mendidih, api harus sentiasa kecik dan kacau selalu
Perasakan


Pulut.
rendam pulut paling kurang setengah ke sejam
Ummi tak gunakan santan hanya air putih sebab pulut pun dah berlemak, serawa durian pun bersantan lemak lagi mau gumuk ngantuk nanti bila makan hihi

Didihkan periuk kukus, masukkan pulut, air lebih seinci,garam dan daun pandan simpulkan.
Kacau pulut agar rata,jika perlu renjiskan air keatas pulut..
Kukus hingga masak dan lembut.

Asam Pedas

Lama jugak tak buat asam pedas ni.Nak tunggu ada daun kesum baru boleh buat kalau takde mmg ummi simpan je hasrat tu.Ni resepi biasa je bukan macam yg sebelum ni. Kalau rasa nak cepat bahan tak banyak boleh try cuba yang ni dan rasanya still sedap. Yang penting perlu mahir bermain dengan garam gula dan air asam jawa supaya rasa dia seimbang.


Bahan bahan
Beberapa ketul ayam ummi goreng bersama serbuk kunyit dan garam hingga agak masak dan tak sampai garing.
5-6 tangkai daun kesum petik daunnya
4 sudu cili kering kisar
setengah sudu asam jawa di bancuh dalam setengah cawan air
Bendi 6 batang
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya dalam 2 cawan

Bahan Kisar
1 1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
2 biji buah keras, hiris
sejemput biji hitam biji
1/2 inci belacan

Cara-cara
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis cili hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Biar mendidih.
Masukkan daun kesom dan ayam tadi masak lagi dengan api sederhana. Tambah bendi biarkan seketika.Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.

June 2, 2013

Daging Palembang

Malam tadi ummi Yan buat makan2 sempena birthday Zara.
merangkap birthday uncle G dgn mama Ida.
Balik hospital semalam mmg ummi takde gi mana, badan agak letih, fikir2 nak buat kuih tapi rasa macam tak daya.
bahan pun banyak tak ada, nak buat kek macam tak larat complicated sangat.

Ummi Yan kata nak buat laksa Johor dgn beriani ayam.
So baik ummi top up dengan daging kan buat tambah2 lauk. mana yang larat lah kan..
terus masuk blog Puan Yatie dan ummi adaptasi resepinya, tima kasih Puan Yatie mintak halal ye.

Bahan-Bahan:
700 gm daging - potong lebar dan nipis
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat - ummi guna 250ml je
2 sudu besar kerisek - ummi tambah jadi 5 sudu
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals), ummi campur dgn kicap Jalen
minyak utk menumis

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering- Ummie guna 4 sudu cili kisar

Bahan Tumis
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang merah-hiris-Ummi tak letak
2 ulas bwng putih-hiris -Ummi tak letak


Cara Memasak
Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar bersama serai sehingga pecah minyak.
Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.
Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan kerisek dan gaul rata. Masak sehingga daging empuk.


cubalah masak daging cara ni.
Makan dengan nasi or nasi impit fuhh macam nak raya pun ada hihi..