February 9, 2014

Sotong Masak Kicap Che Amit

Oh my....
Tak tertahan umi.lepas makan terus nak update.

Betul.less is more.
Resepi ringkas je but- itulah yg sedap.
Kenangan mak ana dgn pak amir dtg 2 mnggu lepas.kita shopping seafood kat talay talad...pak amir @che amit beli sotong segar dan siap masakkan utk kita resepi asli from kedah.
Whoa ummi suka sgt sgt-
Simple and kena sgt dgn tekak umi sampai umi perabih sampai jilatan terakhir ok.

Tadi abi pegi talad.
Umi pesan dr semalam nak sotong macam che amit buat. As usual abi melayan ummi dgn kasih sayang haha..mmuah abi! Ummi wassap mak ana mintak resepi.
Taraaaa ummi copy paste kat sini k.
Try sok u all buat dan makan panas2..lembut....

Ni utk sotong yg agak besar tau bukan yg kecik2 tu...sederhana besar la so puas skit makannya..nyum2...
Ok---

Thanks che amit & mak ana!!

sotong chatrium 7 rasa (4 ekor)

1. buang tulang sotong dan potong bulat. basuh.
2. masuk dalam kuali, boh serbuk kunyit 1 sudu teh (mengikut bilangan sotong, agak2 je) - utk hilang bau hamis sotong. tak perlu letak ayaq, nanti ayaq sotong akan keluaq
3. biarkan dalam kuali sehingga kering.
4. boh minyak masak sikit ja & gaul-gaul bagi garing.
5. boh kicap, boh bawang besaq & cili merah. kalau nak pedas boh cabai  melaka.
6. gaul-gaul dan angkat.
7. enak dimakan panas-panas.

selamat mencuba ;)

chef amet
jitra kedah

February 5, 2014

Nasi Tomato

Again.
Tak kesempatan laa nak tepek resepi yang.
Nnti ummi sempat ummi tepek ye.

Pulut dari Chiang Rai

Thanks Anne.
Very sweet of you and your mother.
Kenangan dari tanah Chiang Rai.
Pasni nak buat pulut durian lah.

Siakap 3 rasa

Resepi dari Azie Kitchen.
Nnti ummi copy paste.
Mmg sedaap laa...
Pasni nak tukar utk ketam ke udang ke pulak kan nyam nyam