September 2, 2014

Ayam Merah Ummi

Ni antara all - time- favourite ummi xjemu makan memasak pun riang haha

Resepi ni untuk 6 -7 ketul ayam saiz sederhana.

Untuk ayam ummi akan goreng dulu dgn serbuk kunyit adabi tu agak2 masak dan tak terlalu garing.Nyata bila goreng lebih sedap.

Bawang besar 1*
Bawang putih 2*
Buah keras 2-3 * ( x ada pun xpe.bila letak kuah jadi lemak pekat )

*blend semua

Lada kering yg sudah kisar 4 sudu ( boleh lebih atau kurang bergantung pada suka pedas/suka kuah banyak/ dan atau brapa banyak ayam yang dimasak)

Panaskan minyak.

Masukkan kayu manis.buah pelaga.cengkih.
Kemudian tumis bawang merah putih dan buah keras yg dah diblend bersama tadi.
sebentar kemudian-
Masukkan sebatang serai yg sudah diketuk.

Agak2 naik bau wangi  masukkan lada kisar.
Masak hingga pecah minyak.
Api jangan terlalu besar biar lada masak lama.
Masukkan buah tomato yang dah dibelah2.
Kacau.
jika agak kering masukkan sikit air.
Bila tomato hampir sebati dengan kuah,
Masukkan sos cili dalam 2- 3sudu.
Kacau.
Masukkan garam dan gula dalam 1- 1 stgh sudu.seimbangkan rasa.

* tambahan ummi masukkan  sikit palm sugar
atau masukkan sikit gula merah jika ada.
Kalau tak ada pun xpe xmenjejaskan rasa nya.Kalau letak manisnya lebih lemak sikit.

Kemudian masukkan ayam tadi. Gaul sebati.
Waduh Alhamdulillah sedap :p

0 comments:

Post a Comment