September 18, 2014

Begedil

Begedil ke pegedil ke apapun nak sebut ummi tak kisah.Asalkan yang makan jangan degil lol.hahah

ni versi paling mudah ummi suka je asal sedap sudah takyah pening cari resepi yang complicated mmg ummi kurang rajin nak ikut.

takde bawang segala.

kentang tu kupas kulit kemudian potong2 ikut suka.
kemudian goreng agak2 masak je dalam minyak panas.
biasa ummi buat dalam 2 ke 3 ketul.saiz sederhana pun dapat banyak puas  makan berdua.

daging atau ayam.anggaran segenggam dua sbb dah potong siap2.
biasa ummi guna daging.
rebus hingga daging masak.

serbuk kari sesudu setengah.
daun sup.

ok.
lepas goreng kentang dan rebus daging-
tumbuk kentang.
blend daging kasi hancur la sbb nak tumbuk jenuh skit ummi x rajin.terpercik2 nanti air rebusan dr daging kalo nak tunggu tos bagai.

satukan dalam mangkuk keduanya.
masukkan serbuk kari.
masukan daun sup.
garam secukup rasa.
gaul rata sampai sebati.

kemudian bulat2 atau bentukkan ikut suka.
pukul telur sebiji.

panaskan minyak.
celup begedil yg dah dibulat2kan ke dalam telur  yg dipukul dan goreng hingga kuning keemasan.

siap.sedap.
makan dgn sup atau soto waduuh.

0 comments:

Post a Comment