September 1, 2014

Sambal Goreng Jawa

Abi dinner luar malam ni. As usual normally Abi bawak kawan2 yg datang esp dr Malaysia.

Ummi lupa ituari beli tempe tak masak lagi kang sia2 je rosak dah le susah nak dapat.

Xpelah kita masak makan sendiri je la.
cepat2 ummi update ni sebelum terlupa
dan peram gambar2 jadi basi dalam phone last2 buang je kan.
memory phone pun dah penuh ni malasnya nak spring clean.

Resepi ni dah pernah ummi letak origanally from nenek.
Kali ni ummi tambah perasa lain so rasa dia ada ummphh la sikit.

Bawang besar 1 kisar
Bawang putih 2 kisar
Lada Kering kisar 2 sudu
Cili padi 5biji
Air Asam jawa sejemput
Garam
Gula pasir 2 sudu
Palm Sugar / Gula Kelapa dalam 1inci
( Ada jual banyak kat Siam)
kalau xde boleh ganti gula melaka
kicap sikit

bahan utama
tempe *
kentang *
Bilis
kacang
Petai kalau suka

bahan * hiris dan goreng ikut suka bentuk dan  garing macamana

kacang umi xletak sakit gigi nak ghighit ouch

cara2

panaskan minyak betul2 panas. goreng tempe dan kentang  jaga api  balik2kan jangan sampai hangit pula.

ketepikan.

panaskan minyak.tumis bawang merah putih blended.
masukkan cili kisar dan cili padi
tumis agak2 pecah minyak.
masukkan air asam jawa.
masukkan gula kelapa/ gula merah
masuk gula 2 sudu
garam agak2 lah
masuk kicap sikit
boleh rasa sikit garam.gula sebati tak.
agak2 dah ok

masukkan  semua tadi tempe kentang kacang bilis.Kacau rata.
Tutup api.

Masukkan petai.Kacau lagi sebati.
Boleh makan. simpan 3 hari dalam esbok boleh ulang makan lagi.

0 comments:

Post a Comment