October 25, 2014

Pisang Goreng

seperti biasa.
resepi ummi yg simple dan mudah.

pisang belah dua memanjang
tepung serbaguna / gandum anggaran ikut banyak mana pisang.
minyak panas
Air garam ( air dan garam.secukup rasa )

panaskan minyak untuk menggoreng.
tuangkan sedikit minyak yg sudah panas ke dalam mangkuk yg berisi tepung.tujuan? 

petua nak bagi garing skit kut haha tp tetap x garing sgt laa batter ummi.
gaulkan bersama tepung tadi.
masukkan air garam sedikit2 dan gaul sebati hingga mendapat batter / adunan tepung tidak terlalu cair atau pekat.
masukkan pisang dan goreng dalam minyak panas tadi.

siap.makan ketika panas.

komen: rasa dia sedap.lemak2 gitu.tp xpuas hati sbb tepung mcm serap minyak skit dan x garing sgt.

bila google resepi nak bagi garing diorg letak telur.

the thing is ; im not the fan of telur and ill try to avoid telur dalam masakan.

perasan x ummi jarang boh menu telur dalam masakan heheh

telur rebus untuk nasi lemak atau laksa, telur untuk kek or cookies dan masak nasi goreng/mee goreng  untuk anak2.

but for me myself xbrapa suka telur.so a BIG no telur utk goreng pisang hehehe.

hodoh kan pisang ni.asal.sedap bolehlah. :p

0 comments:

Post a Comment