April 18, 2013

Roti Canai Kari Ayam

Ummi ni kalau buat kari sama la macam asam pedas, rasa dia berubah2, kejap sedap kejap tak.
Mana taknya asik la cuba resepi macam2, pastu lupa mana satu resepi yang serasi.

Kali ni ummi dah jumpa resepi yang kena dengan tekak ummi dengan Abi,hehe Abi kata maintainkan resepi ni,

Thanks to Mama Liza, ummi mintak resepi dari dia sbb kari daging dia mmg sedap.
Kali ni ummi try buat ayam plak, lawankan dengan roti canai segera brand 'Kawanku'. Mmg rangup roti canai tu hehe....bila lah pulak nak reti buat roti canai ni? rasa macam lambat lagi jek hihihi..


Bahan-bahan

-Bawang merah,bawah putih dan halia. Nisbah dia? macam biasa, tengok besar mana periuk, banyak mana kari dan ayam kita, agak2 sendiri.tapi bawang merah@besar mesti lebih laa dari bawang putih

( blendkan kesemuanya)

- cili kering dikisar sama nisbah spt di atas ummi pakai 1 sudu jika serbuk kari 2 sudu.
- serbuk kari ayam faiza, ummi biasa pakai ni sbb brand melayu hihi, awas agak pedas so guna 1-2 sudu cukup

( gaulkan sebati cili kisar dan serbuk kari dengan sedikit air)

-santan
-2 btg kayu manis, 3 biji bunga lawang dan beberapa biji buah pelaga
-kentang, potong banyak mana dan ikut suka
-daun kari jika ada
-minyak masak
-garam gula secukup rasa
- sedikit asam jawa @ sekeping asam keping


Cara-cara

Panaskan minyak.
Tumiskan kayu manis,bunga lawang, buah pelaga hingga naik bau,
masukkan bahan kisar bawang merah putih halia, kacau hingga harum
kemudian masukkan serbuk kari dan cili kering kisar yang digaul tadi.
Tunggu hingga betul2 naik minyak.Jaga api supaya tidak hangit.

Masukkan ayam/ daging.Tunggu sekejap hingga air ayam/ daging kering.jaga api, balikkan ayam perlahan supaya masak tetapi jgn sampai hancur.

Masukkan santan dan kentang.Jika terlalu pekat masukkan sedikit air.

(Jika daging, masukkan air dahulu, bila daging dah lembut baru masukkan santan)

Jaga api supaya tidak pecah santan.

kemudian, masukkan daun kari, asam keping / asam jawa, garam dan gula secukupnya.
Agak setelah kentang,ayam atau daging masak boleh tutup api.
sedia untuk dimakan.


2 comments:

diana hussin said...

wah...resepi baru.....xsgka ko ada bakat memasak....roti cnai tu segera ke canai sndiri???

roSebud said...

tu roti canai segera je kak oi..alahai setakat masak menu simple2 je boleh la, buat layan tekak sendiri hihihi...

Post a Comment