May 3, 2013

Kuali lagi?

Dulu takde nya la ummi nak herankan dengan kuali periuk ni semua.
Pakai je kuali yang ada telinga tu haa senang.
Periuk belanga pun pakai hadiah orang bagi.Tak pernahnya nak membeli.Masak bukannya selalu pun kan.

Cuma masa gi Langkawi tahun 2009 kalau tak silap ada beli set visions, mmg berbaloi, pakai sampai sekarang elok lagi.Sampai pernah makanan hangit dalam tu, periuk visions tu maintain je rupa..

Bila duduk sini, dapur yang di providekan adalah electric cooker.tak menggunakan gas mahupun tungku macam kat rumah kita tu.Bukan jugak induction cooker. Maka kuali telinga yang bontotnya bulat semua tak boleh lah guna.
Mereka ada providekan set periuk 3 biji, kuali pan 2 biji brand seagull stainless steel dan agak berat.

Lama2 bila dah pandai cuci mata dan cuci duit, ummi dapati harga kuali periuk belanga kat sini agak menggoda, lebih2 lagi jenama Tefal, Zebra, Seagull, Meyer dll.
Kelmarin, ummi berhajat nak beli grill pan.Oleh sebab mengandungi teflon, ummi kanselkan hajat. Taulah ummi ni angin tgh kus2 masa tu, bgtau abi nak beli grill pan tu je, sekali di bawak baliknya 2 kuali lain.Sorry Abi.

Satu kuali stainless steel jenama meyer ada discount 20% harga rm125 jadi rm100
Satu lagi pan jenama tefal 6 layer 2 coating ada discount 40% harga asal rm219 jadi rm 131

Untuk yang base mcm tefal ni, kaler hitam dalam dia, bila memasak mmg suka, tak melekat bila menggoreng dan senang nak cuci.Goreng mee ke apa, rilek jer..Cuma penjagaannya agak sensitif, tak boleh atas api yg terlalu panas, bila panas2 jgn cuci dulu, tunggu sejuk, takmo pakai span yg keras apatah lagi berus dawai, sudip senduk pun kena pakai kayu ataupun yg hitam tu.tak mo guna sudip senduk besi.Haaa leceh kan, nnti coating dia terkopek daah tak bleh pakai.Pastu elak la dari guna buat goreng ketam ke apa ke yang berunsur tajam nnti effect jugak pada coating dan layer dia...manja sangat kan..

Yang stainless steel tu mmg tahan lasak la...cuma maybe bila tak kena gaya melekat/sticky kat kuali tu esp bila bab menggoreng ikan ayam ke kan..so make sure api panas betul dan anggaran minyak kena sesuai.
Ummi tepek gadjet2 ni semua bersebab, ummi nak record time ummi beli so boleh tau jangkahayat dia, dan harga dia berapa so next time bila nak beli pape boleh compare harga.






2 comments:

norazizah awang nor said...

Saya ad jual barangan tefal dgn harga mampu milik...boleh tengok di FB saya Estin Trada Kitchenware atau wassup saya 0196660129...

Mamaryzarif KakShield said...

hi

Post a Comment