Sedap ek ikan tenggiri yang fresh, isi dia kenyal dan manis.
memang sesuai untuk di masak kicap.
jom masak,
bahan-bahan,
-ikan tenggiri. 2 potong Lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam.
-bawang besar 1 biji dihiris gelang
-bawang putih 2 biji dihiris
-halia 1 inci dihiris
- 1btg kayu manis dan sebiji bunga lawang
- 1 biji tomato potong 4
- 1 biji lada merah dihiris.
- kicap manis ( ummi suka kicap jalen)
-garam gula sedikit saja
*** sos cili jika suka
cara-cara
-goreng ikan tenggiri, jgn terlalu garing kering,agak2 cukup masak.
-panaskan minyak, tumiskan bawang besar,putih dan halia. Masukkan kayu manis dan b.lawang.tumis hingga naik bau harum.
- masukkan kicap pekat or manis agak2 cukup kuah. jika terlalu pekat, masukkan sedikit air,
-masukkan tomato.dan lada merah
**jika mahu sedikit likat dan menambah rasa, masukkan sedikit sos cili jika suka
-garam dan gula sedikit.tak perlu banyak kerana kicap sudah kuat rasanya.
setelah mendidih, siramkan kuah kicap ke atas ikan yang telah digoreng tadi.Makan ketika panas..
boleh juga masukkan ikan ke dalam kuah kicap dalam kuali tadi.
April 9, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
hm.....sedap. nak try. tq
Best blh try
Post a Comment