February 26, 2013

Nasi Ayam

Dah lama tak buat nasi ayam ni. Hampir terlupa skill.
Alhamdulillah, masih sodap lagi hihi...sape lg nk puji ye dak.


Resepinya ;

Sebelum masak baca bismillah, masak Dengan kasih sayang dan sepenuh hati,
insyaAllah sedap sgt nnti.
Mula2 rebus bahagian ayam yg bertulang untuk dptkan stok ayam/ air rebusan ayam.
ikut la banyak mana ayamnya.air biar lebih untuk buat sup sekali nnti.
Rebus bersama halia dan bawang putih yg diketuk.


Untuk ayam goreng:
potong ayam ikut saiz yang disukai.

-bawang putih.
-halia
-kunyit hidup
-sos tiram
-Garam secukup rasa.
(banyak mana bergantung kepada banyak mana ayam)

tumbuk kesemuanya, atau blender..
lumurkan pada kesemua potongan ayam.Masukkan sos tiram bersama.
Perapkan ayam paling kurang sejam.lebih lama lebih baik supaya rasa rempah dan tiram sebati.


Untuk nasi:

-Beras, ummi suka gunakan beras siam/ beras wangi
-Air rebusan Ayam

hirisan bawang merah, putih, halia, bunga lawang dan kayu manis di tumis bersama 2sudu besar minyak. biarkan sehingga naik harum baunya,

Beras yang telah di basuh di dalam rice cooker td dimasukkan air rebusan ayam mengikut sukatan biasa. Jika beras biasa air hendaklah dilebihkan sukatannya.

Apabila tumisan telah naik bau, masukkan kesemuanya bersama minyak tumisan tadi dalam rice cooker dan masakkan dia.
Sekali kala gaulkan sebati nasi supaya masak dan harum rata


Untuk sos.

-6 lada besar buang biji
-3bawang putih

blend keduanya.
Masukkan dalam periuk masak api sederhana.

Anggaran cili telah masak dan menggelegak, masukkan sos cili dalam 3 sudu.
garam dan gula secukup rasa.

rasakan masam manisnya, bila telah gelegak, matikan api.

Untuk sup:

-bawang merah
-bawang putih
-bunga lawang
-kayu manis
-lobak
-cendawan
garam secukup rasa

tumiskan bawang2, kayu manis dan bunga lawang, setelah naik bau masukkan stok rebusan ayam tadi bersama tulang2 ayam.masukkan apa jua jenis sayuran ikut suka. Perasakan dengan garam.


Untuk ulaman;

-salad
-tomato
-timun

selamat masak dan makan.;))











0 comments:

Post a Comment