Resepi dari Pak Mad.
dah buat and sedap.
ommi omit basil and celery cos xde stok gantikan dgn thyme instead.jadikla asal.ada bau2 leaves tu kan.
next time boleh buat lagi versi ni.
ommi tepek resepi dari whatsapp pak mad sendiri kat sini ek.
Ni resipi versi Pak Mad.
1. Daging potong dadu gaul dgn black pepper.. Pastu goreng dlm 10 minit (agak2 la) Pastu angkat..
2. Tumis bwg Holland & garlic.. Pastu letak 1 sudu cili blend.. Agak dh garing masukkan lada hitam, daun bay, carrot & daging td.. Pastu boh tiram skit, sos tomato dlm 2 sudu dan air secawan (depends nk bg berkuah banyak ka skit). Then tutup periuk biar mendidih dlm 5-10min..
3. Pastu boh garam n gula (aku pakai gula perang) Pastu kacau 1 sudu tepung gandum dgn air stgh cawan n masukkan dlm periuk td.. Kacau n bg cukup rasa.. Tutup balik bg daging lembut..
4. Masukkan batang celery.. (klw nk bg lembik n masak skit boh masa no 3. td) Bg pecah minyak pastu Tutup api.. Siap.
Bleh mkn dgn nasi or garlic bread..
0 comments:
Post a Comment