March 26, 2013

Kek Pisang Harum dan Lembut

Memang sedap kek pisang ni.
Mak Tam@atam awak yang bagi resepi kat ummi.
memang tak mengecewakan.

Jom try buat,

Bahan-bahan;

- telur putih 4 biji
(ummi derhaka sebab sayang kuning telur tu, maka ummi guna 3 biji telur)
-Gula kastor/ gula yang telah dikisar 1 cawan
-ovellate sesudu. (pastikan yang halal). tak ada pun tak apa
-Pisang 4 biji.saiz sederhana dilenyek dahulu
-Tepung gandum 2 cawan
-Baking powder sesudu besar
- Esen vanilla sesudu
-Soda Bikarbonat 1/2 sudu kecil
-Butter/ minyak masak secawan (sini butter mahal, ummi guna minyak masak)

Cara-cara

Panaskan oven 170 drjh dalam setengah jam.

1. pukul putih telur hingga kembang
2. campurkan gula dan pukul hingga berbuih dan ringan
3. masukkan pisang yang telah dilenyek
4. masukkan tepung, baking powder, soda bikarbonat, esen vanilla dan kacau satu arah hingga sebati ( kacau perlahan)
5. setelah sebati,tuangkan minyak/ butter yang telah dicairkan
6. sapukan loyang dengan minyak atau marjerin,
7. tuangkan adunan ke dalam loyang dan masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan.

Bakar pada suhu sama 170 selama 40 minit atau sehingga masak.
Gunakan oven api atas bawah tanpa kipas.
Tidak membuka oven sehingga masak.
Cucukkan lidi/ garpu pada tengah kek untuk tahu sudah masak, jika basah dan tepung melekat, belum cukup masak dan tambahkan lagi beberapa minit.
Sebaliknya jika lidi/ garpu kering dan tiada adunan melekat menandakan telah masak.

Tunggu sedikit sejuk sebelum di terbalikkan kek dari loyang dan dipotong.







0 comments:

Post a Comment